Lisää puuveneilijöitä ja hyväkuntoisia puuveneitä Suomeen!

Harri KPuuveneily

Puuveneosuuskunta Classic Sport

Lisää puuveneilijöitä ja hyväkuntoisia puuveneitä Suomeen!

Finnboatin suuressa veneilytutkimuksessa muutama vuosi sitten peräänkuulutettiin uusia veneilypalveluita ja veneilyn omistusmuotoja. Uusia muotoja tarvitaan, koska ihmisten harrastaminen on pirstaloitumassa eikä veneilyäkään enää mielletä samalla tavalla elämän läpi kestäväksi pääharrastukseksi, vaan se kilpailee matkailun, mökkeilyn ja muiden elämysten kanssa. Olimme Håkanin kanssa huomanneet nämä samat trendit ja näistä havainnoista syntyi Dokk-palvelu, Suomen ensimmäinen veneilypalvelujen välittämiseen erikoistunut online-palvelu.

m/y SKUMMyrskylintu and the Helsinki skyline

Puuveneharrastajina koitimme saada Dokkiin mukaan myös klassisen kauniita puuveneitä, joilla veneettömät kanssasisaremme ja -veljemme pääsisivät vesille. Kipparoitujen puuveneristeilyjen saati sitten bareboat-puuvenevuokrauksen tarjonta osoittautui kuitenkin varsin suppeaksi. Iloksemme olemme kuitenkin voineet tarjota laadukkaita puuvenepalveluja; Dokkin listoilta löytyvät tällä hetkellä CG Pettersson-klassikko Classic Skum ja Hai-vene s/y Myrskylintu, jotka lähtevät matkaan omistajiensa kipparoimina.

Olemme kehittäneet työksemme uusia tuotteita ja palveluita useamman kymmenen vuotta, joten emme lannistuneet vuokrapuuveneiden olemattomasta tarjonnasta vaan lähdimme etsimään uutta tapaa, jolla puuveneet ja niistä pitävät, mutta veneettömät henkilöt voisivat kohdata. Usean intensiivisen käsienheiluttelu- ja debatointisession jälkeen alkoi muotoutua ajatus klassisten puuveneiden yhteisomistuksesta. Halusimme rakentaa uudenlaisen mallin puuveneiden yhteisomistukseen, tavoittaaksemme uutta yleisöä puuveneilylle. Vuosi sitten yhdessä Haaga-Helian matkailualan opiskelijatiimin kanssa kehitimme Helsinkiin puuveneilyhenkisiä matkailupalveluita, olemme haastatelleet veneilijöitä, puuveneilyseurojen henkilöitä ja veneveistäjiä. Iso kiitos Timpalle ja Eskolle sparrauksesta!

Puuveneilykyselyn tuloksiaTammikuussa 2019 teimme yhdessä Puupaatti-lehden kanssa puuveneilyaiheisen kyselyn Facebookin veneilyryhmissä ja tähän mennessä kyselyyn on tullut yli 300 vastausta, kiitos kaikille jo vastanneille ja vieläkin ehtii mukaan! Niistä vastaajista, jotka valitsivat vastausvaihtoehdon “En ole kiinnostunut puuveneilystä”, 64% nimesi syyksi “Puuveneily on liian hankalaa (esim. huollot ja kunnossapito)”, 32% vastasi “Puuvene vaikuttaa epäkäytännölliseltä” ja 14% mukaan “Puuveneily on liian kallista”. Puuveneiden yhteisomistus helpottaisi juuri näiden vastaajien huolia, kun se poistaisi huoltojen ja kunnossapidon hankaluuden ja tasaisi kustannukset usean veneenkäyttäjän kesken.

Erilaisia yhteisomistuksen muotoja vertailtuamme päädyimme siihen, että osuuskunta olisi tähän tarkoituksenmukaisin ratkaisu. Osuuskunta sopii puuveneilypalvelun toimintamalliksi mainiosti. Se on perinteinen yhtiömuoto, Suomessakin vanhimmat osuuskunnat löytyvät jo 1700-luvulta. Osuuskunnan omistajia ja päätösvallan käyttäjiä ovat sen jäsenet. Osuuskunnan tarkoituksena on tyydyttää jäsentensä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tarpeita ja tavoitteita yhteisesti omistetun ja demokraattisesti hallinnoidun yrityksen avulla. Osuuskunnalla voi olla myös yhteiskunnallinen tarkoitus, kertoo Wikipedia. Satakunta vuotta sitten eri puolella Suomea vaikutti useita höyryvenhe-osuuskuntia.

puuveneosuuskuntaNyt meillä on ilo esitellä Puuveneosuuskunta!

Puuveneosuuskunta hankkii markkinoilta hyväkuntoisia puuveneitä, peruskunnostaa ne turvalliseen ja edustavaan käyttökuntoon ja tarjoaa puuveneistä kiinnostuneille niihin jäsenosuuksia. Saat haluamasi puuveneen käyttöösi sovittuna aikana, ilman että joudut osallistumaan veneen kunnossapitoon tai korjauksiin. Saavut satamaan sovittuna aikana, astut veneeseen ja suuntaat keulan kohti ulappaa!

Jos siis olet joskus ihaillut laiturissa seisovia tai Venemessujen puuveneosastolla näytteillä olevia puuvenekaunottaria, mutta et ole halunnut tai uskaltanut hankkia omaa puuvenettä, on Puuveneosuuskunta juuri sinua varten! Olemme esittelemässä palvelua Venemessujen puuveneosastolla la-su 9-10.2. ja 16-17.2. Tule paikalle kuulemaan uudenlaisesta tavasta nauttia puuveneilystä!

Lisää puuveneilijöitä ja hyväkuntoisia puuveneitä Suomeen!

Harri & Håkan