4 ilmaista sovellusta veneilyyn

Håkan MNauti veneilystä

4 sovellusta veneilyyn

Matkapuhelin tai kännykkä kuuluu käytännössä varmaan jokaisen veneen vakiovarusteisiin. Puhelimaan saa myös hyödyllisiä sovelluksia joiden avulla veneilystä saa vielä enemmän irti. Ohessa 4 ilmaista sovellusta veneilyyn jotka edistävät turvallista ja mukavaan veneilyä niin saaristossa kuin järvilläkin.

Kaikki sovellukset vaatimat verkkoyhteyden toimiakseen. Navigointisovelluksiin saa hankittua lisäomaisuutena karttojen lataamaisen jolloin nämä toimivat myös ilman verkkoyhteyttä.

112 Suomi – hätäpuhelu paikannuksen kera

Virallinen hätänumero 112 auttaa hädän hetkellä myös merellä. Oman paikan kertominen vaan voi olla hätätilanteessa hankalaa. Silloin auttaa 112 Suomi-sovellus. Jos teet hätäkutsun sovelluksen kautta, ilmoittaa ohjelma samalla sijaintisi hätäkeskukseen.

Sovellus löytyy sekä Google Android että iPhone puhelimille ja siitä on olemassa myös englanninkielinen versio.

Sovelluksen toimiminen edellyttää että:

  1. Tallennat appsiin oman puhelinnumerosi. Numero tarvitaan sitä varten että hätäkeskuksessa pystytään yhdistämään sijantitietosi ja hätäpuhelusi.
  2. Puhelimessa on sallittuna sijainnin seuranta. Kun käynnistät appsin ohjaa se kyllä muuttamaan asetukset jos paikannus ei ole päällä mutta sijainnin löytyminen voi silloin kestää hetken.

Sovelluksen käyttöön opastaa oheinen video.

112 Suomi

112 Suomi englanninkielinen versio Google Android puhelimessa. Meripelastuksen numero löytyy oikeassa ylälaidassa olevan valikon takaa.

0100100 Merellä – ilmainen navigointi puhelimeen

Puhelimesaa toimivasta navigointiohjelmasta on paljon iloa ja hyötyä. Se on mainio työkalu reittien suunnitelluun tai jos haluat vinkata kaverille hyvästä ankkuripaikasta. Puhelimen navigaattorin voi mysö napata mukaan jos lähtee jollalla hieman kauemmas. Ja toimii puhelimen navigaattori myös .

Eniro on julkaissut mainion ilmaisen navigointiohjelman. Ohjelmasta on myös maksullinen versio jonka tärkein ominaisuus on että kartat voi tallettaa puhelimeen, ilmaisohjelma lataa kartat verkon yli toimii vain siellä minne puhelimen datayhteys kantaa.

Navigoinnin lisäksi ohjelma näyttää myös AIS tietoja verkon kautta haettuina. Näin voi ennakoida esim suurten ruotsinlaivojen liikkeitä kapeilla väylillä.

Ohjelmassa on muutama asia joihin toivoisin parannus. Ensimmäinen on että ohjelman MOB (Man-over-board eli mies-yli-laidan) toiminto on hankalasti piilotettu valikon taakse. Toinen on että kartan värisävyt ovat myös hieman hailakat jolloin kartan kontrasti ei ole ihan paras mahdollinen.

Tämä jokaisen veneilijän perusohjelma löytyy sekä Androidille että iPhonelle:

Maastokartat – retkeilijän perustyökalu

Saattaa kuulostaa hieman yllättävältä että mukaan on valikoitunut myös Maastokartat mutta ohjelma on mitä parhain työkalu myös veneilijölle.

Luonnonsatamia käyttävää veneilijää Maastokartat auttaa monella tavalla. Ensinnäkin kartan avulla on helppo tutustua sataman lähimaastoon. Kartta saattaa auttaa myös rantautuessa sillä se perustuu Maanmittauslaitoksen materiaaliin ja saattaa sisältää esimerkiksi tietoa kivistä jne joita ei välttämättä löydy merikorttien tiedoista. Lisäksi kartta sisältää hyvinkin ajantasaisen tiedon rantojen kiinteistöistä niin että kohtelias veneilä pystyy kartan avulla helposti väistämään mökkirannat.

Sisäjärvillä liikkujille ohjelma tarjoaa vielä erittäin tärkeän lisäominaisuuden. Sisäjärvistä vain suurista järvistä löytyy merikorttit mutta Maastokartat-ohjelmistosta löytyy myös pikkujärvien navigointietiedot. Näitä en ainakaan itse ole löytänyt mistään muusta ilmaisesta karttasoftasta.

Tälle kesällä Maastakartat-ohjelmaan on lisätty myös isojen järvien ja rannikon navigointitiedot mutta tämä ominaisuus on toistaiseksi toteutettu niin huonosti että sitä ei oikein voi suositella.

Myös Maastakartat ohjelmaan saa maksullisia lisäpalveluja. Veneilijälle tärkein lienee karttojen tallennus puhelimeen. Lisäominaisuus maksaa erittäin kohtuulliset 4.95€.

Maastokartat löytyy Androidille ja Nokian Microsoft puhelimille.

Oheisella videolla käyttöohjeet.

Maastokartat

Pääkaupunkiseudun veneilypalveluhakemisto – yli 100 veneilykohdetta

Pääkaupunkiseutu tarjoaa mitä parhaammat olosuhteet veneilyyn mutta veneilykohteista ja -palveluista ei ole ollut kunnon yhteenveto. Tai siis ei ollut ennen kuin Dokk alkoi kerätä joukkoistamalla tietoa Helsingin ja Espoon veneilykohteista. Nyt mukana on jo yli 100 palvelua ja kohdetta. Jos joku kohde puuttuu niin voit ilmoittaa sen mukaan.

Pääkaupunkiseudun veneilypalveluhakemisto toimii sekä webissä että ns webapp sovelluksen puhelimessasi.

Webissä hakemisto löytyy täältä: dokk.fi/helsingin-venepalveluhakemisto/. Oheisista videoista selviää miten Veneilypalveluhakemiston saa asennettua webapp:in Android ja iPhone puhelimiin.

Pääkaupunkiseudun veneilypalveluhakemisto