Puuveneiden hoitokurssi/Kuggom

Håkan MPuuveneily

Kuggom lahjoitusvene

Puuveneiden hoitokurssi

Suomen Puuveneilijät järjesti helmi- ja maaliskuussa 2019 kaksi puuveneiden hoitokurssia Kuggomin kurssikeskuksessa. Puuveneosuuskunnan perustajat olivat tietysti paikalla oppimassa mahdollisimman paljon puuveneiden kunnostuksesta jotta voisimme sitten paremmin palvella osuuskunnan jäseniä. Itsehän emme osuuskunnan veneitä huolla, sen tekevät veneenveistäjät, mutta oikeiden toiminpiteiden oikea-aikainen tilaaminen on osuuskunnan keskeisiä tehtäviä.

Tässä muutamia tunnelmapaloja helmikuun kurssilta.

Tältä näyttää noin 1.5 tuntia puuveneenhoitokurssia, Kurssi oli saanut lahjoituksena vanhan fiskarin, joka tarjosi mitä moninaisimpia korjaus- ja huoltokohteita.

Ja tässä videossa noita eri työvaiheita hieman lähempää sekä pieni Jonathan Reuterin “opetusnäyttö”.

Jonatan Reuter neuvoo

Kurssia veti sisustus- ja puuveneseppä Jonatan Reuter (punaisessa pipossa) ja hyvin vetikin. Rauhalliseen tahtiin käytiin kohteet ja niiden vaativat toimenpiteet läpi, jonka jälkeen kurssilaiset itse pääsivät töihin.

Kannen saumauksen vaihto

Kannen saumojen siisteys ja tiiviys ovat puuveneilijän kunnia-asioita. Kurssin työläimpiä kohteita olikin veneen peräkannen samojan avaaminen ja uudelleen saumaaminen. Tässä kuten kaikissa muissakin hommissa huomasi miten tärkeitä oikeat työkalut ovat sekä työn sujuvuuden että tuloksen kannalta.

Halkeaman paikkaaminen

Jonathan näyttää miten isompi halkeama kannattaa paikata hieman kiilan muotoisella palalla. Tällöin palan saa helposti tiiviisti kiinni ympäröivään puuhun.

Lakan poisto infrapunalämmittimellä

Lakattujen pintojen huoltoon kuuluvat vuosittainen lakkaus mutta myös muutaman vuoden välein tehtävä puupaljaaksi ottaminen sekä uudelleen lakkaus. Infrapunalämmitin tehosti kummasti vanhan lakkapinnan irrottamista.


Perinnekeskus Kuggom

Kurssi pidettiin Kuggomin kurssikeskuksessa joka tarjosi mitä parhaimmat olosuhteet kurssille. Itse työt tehtiin venetöihin vartavasten rakennetulla verstalla. Kurssilaiset yöpyivät ja ruokailivat kurssikeskuksen päärakennuksessa. Päärakennuksen pohjakerroksesta myös löytyi sauna jossa ilta vierähti sanoen, makkaraa syöden ja venekokemuksia vertaillen.

[ipanorama id=”5980″]

Liity mukaan Puuveneosuuskuntaan!

Jos kuitenkin päädyt siihen että puuveneen huoltaminen ei ole sinun juttu mutta haluaisit kuitenkin veneillä hienolla puuveneellä niin silloin Puuveneosuuskunta on juuri sinulle!

Puuveneosuuskunta omistaa kauniita ja hyväkuntoisia puuveneitä ja tarjoaa niitä jäsenilleen huolettomaan  veneilyyn. Veneiden kunnossapidon, huollon ja talvitelakoinnin osuuskunta järjestää ammattimaisten veistämöiden ja venepuuseppien avulla. Osakkaana maksat vain kiinteän vuosimaksun ja käytät venettä silloin kun sinulle sopii.

Mukaan liityt helpoiten maksamalla Puuveneosuuskunnan ilmoittautumis- ja osakasmaksun alla olevasta linkistä.