Puuveneosuuskunnan ensimmäinen vene on Långedragsjulle J10

Dokk StaffPuuveneily

Puuveneosuuskunnan ensimmäinen vene

Puuveneosuuskunnan ensimmäinen vene on Långedragsjulle J10!

LångedragsjullePuuveneosuuskunta omistaa kauniita ja hyväkuntoisia puuveneitä ja tarjoaa niitä jäsenilleen huolettomaan  veneilyyn. Kahden viikonlopun Venemessupäivystyksen aikana Puuveneosuuskunnan Harri ja Håkan ovat kertoneet osuuskunnan ideaa lukemattomille kävijöille ja palaute on ollut pelkästään positiivista – “kuulostaa fiksulta, tällaista onkin odotettu” – ja ennakkoilmoittautumisten innostamana asiat ovat edenneet vauhdikkaasti ensimmäisen veneen valintaan asti.

Nyt meillä on ilo esitellä osuuskunnan ensimmäinen vene, päiväpurjehduksiin erinomaisesti sopiva Långedragsjulle J10. Veneen on rakentanut suomalaisen veneenveistäjä Jari Vanhatalon Miilu-Boats Kotkassa 2015. Vene varustellaan kevään kuluessa Kotkassa ja se saapuu Helsinkiin toukokuussa. Helsingissä veneen kotisatama tulee Merisatamaan. Elokuussa veneen kyytiin voi päästä Kotkan Puuvenemessuilla.

Långedragsjulle, historiaa

Långedrags Segelsällskap (LSS) perustettiin Ruotsissa Göteborgin lähistöllä 1923 “för att samla de små allmogebåtarna som finnas på  Långedrag och närmast liggande platser till ordnad kappsegling.” LSS tilasi suurempien veneiden piirustuksia Göteborgin Arendalsvarvetin Hjalmar Olssonilta 1927-1940 ja vuonna 1941 Olsson suunnitteli yksityyppivene J10:n. Veneitä rakennettiin parinkymmenen vuoden aikana noin 600 kpl.

Venetyyppinä Långedragsjulle J10 on kokoonsa nähden erittäin merikelpoinen ja vakaa, oikean pitkäkölisen purjeveneen rungon omaava vene. Vene sopii siksi erittäin hyvin päivä/retkipurjehduksiin ja rauhallista purjehdusta arvostaville.

Puuveneosuuskunnan J10 on rakennettu alkuperäisiä piirustuksia noudatten. Veneessä on helppo kahveliriki ja isosiskojensa tyyliin tammiköli. Pilssissä on pohjapainona noin 180 kg lyijyharkkoja. Myös tievit ja peräpeili ovat tammea, masto kuusta ja loput veneestä mäntyä. 13 mm mäntylaudoitus on niitattu kupariniitein ja haponkestävin ruuvein, rakenteen pultit ovat haponkestävää terästä.

Vene oli nähtävänä Vene 2016 ja Vene 2018 -messuilla. Vene on herättänyt kansainvälistäkin mielenkiintoa siinä määrin, että brittiläinen Classic Boat –lehti valitsi sen Classic Boat Awards 2016 -yleisöäänestykseen. Vene löytyy myös WoodenBoatin rekisteristä.

Osuuskunta etsii veneeseen vielä muutamaa osakasta, lisää tietoa täältä. Kaudelle 2019 etsimme lisäksi vielä hyväkuntoista tuulilasivenettä tai vastaavaa pääkaupunkiseudulle.

Liity mukaan Puuveneosuuskuntaan!

Puuveneosuuskunta omistaa kauniita ja hyväkuntoisia puuveneitä ja tarjoaa niitä jäsenilleen huolettomaan  veneilyyn. Veneiden kunnossapidon, huollon ja talvitelakoinnin osuuskunta järjestää ammattimaisten veistämöiden ja venepuuseppien avulla. Osakkaana maksat vain kiinteän vuosimaksun ja käytät venettä silloin kun sinulle sopii.

Mukaan liityt helpoiten maksamalla Puuveneosuuskunnan ilmoittautumis- ja osakasmaksun viereisistä linkeistä.