Suursaari – purjehduskisa ja legenda

Dokk StaffNauti veneilystä

Suursaari

Suursaari Race, tai virallisemmin Espoo-Suursaari Race, tuo Suomen purjehduskisoista legendaarisin! Kisaa kutsutaan “Suomenlahden Fastnetiksi” ja vertailu nimekkääseen avomerikisaan on varmasti paikallaan, koska molemmat kilpailureitit kiertävät saaren. Suursaari tosin ei ole vain pieni Fastnetin tapainen kivipahanen, vaan se on yksi Suomenlahden suurimmista saarista. 11 km pitkä saari nousee noin 175 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen voi hyvällä säällä nähdä yli 30 merimailin päästä. Kisan legendaarisuus varmaan kumpuaa ainakin osittain saaren historiasta.

näkymä Kiiskinkylään

Kiiskinkylä. Kuva: Koljonen V., 1938, CC BY 4.0 Finna.fi

Suursaari, menetetty saari

Merkinnät Suursaaren ensimmäisistä asukkaista ovat peräisin 1400-luvulta. Ruotsin hallinnon aikana saari kehittyi pienestä kalastuskylästä kohti itsenäistä yhteisöä. Venäjän vallan aikana Suursaari alkoi kasvaa ja vuonna 1838 saaresta tuli itsenäinen pitäjä silloisessa Suurruhtinaskunnassa. Kun Suomi itsenäistyi, liitettiin Suursaari osaksi Suomea sillä edellytyksellä, että se olisi demilitarisoitu alue. Suomen kaudella saaren väkimäärä kasvoi yli 700 asukkaaseen juuri ennen toista maailmansotaa.

suursaari sandy beach

Lomailijoita Suursaaren hiekkarannalla. Kuva: Stenbäck C. W, 1931. CC BT 4.0 Finna.fi

Suursaren paikka suomalaisessa mielenmaisemassa saattaisi selittyä sillä, että saaresta muodostui suosittu matkailukohde. Saari oli alkanut houkutella matkailijoita pienessä mittakaavassa jo 1800-luvun alussa. Itsenäistymisen jälkeen matkailu kasvoi nopeasti ja 1920-luvun alussa aloitettiin säännöllinen höyrylaivayhteys saarelle. Suursaarelle matkailijoita houkuttelivat mm. hiekkarannat, jylhä sisämaan vuorimaisema sekä aktiivinen sosiaalinen elämä johon kuului mm. kasino. Lyhyessä ajassa saaresta tuli eräs Suomen suosituimmista lomakohteista. Suosionsa huipulla saari houkutteli vuosittain noin 10000 kävijää, mikä on merkittävä määrä pienelle ja melko köyhälle maalle.

laitureita ja veneitä Suurkylän-satamassa

Suurkylän satamanäkymä. Kuva: Pälsi Sakari, 1924, CC BY 4.0 Finna.fi

Sotien jälkeen kaikki kuitenkin muuttui. Suursaari oli luovutettava Neuvostoliitolle ja saaresta tuli sotilasalue sen strategisesti tärkeän aseman vuoksi, vartioihan saari meriväylää Leningradiin. Saaren menetys ja sulkeutuminen loivat Suursaarelle arvoituksellisuuden ja nostalgian sädekehän. Siitä lähtien Suursaari on kutkuttanut suomalaisten uteliaisuutta.

Suursaari, avomerikisa

Glasnostin aikana Venäjä hiljalleen avautui, mutta suomalaisilla ei vielä ollut mahdollisuutta käydä saarella. Vuonna 1991 ensimmäinen Suursaari Race sai luvan kiertää saaren kilpailun aikana. Voidaan olettaa, että kilpailu ei ollut vain mielenkiintoinen offshore-purjehdustapahtuma, vaan vetosi myös monien osanottajien uteliaisuuteen, koska heille avautui ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä “menetetty” saari läheltä.

Suursaari

Vuoden 2018 Suursaari Racen veneitä ohittamassa saaren eteläkärjen.

Suursaari Race on ollut vuodesta 1991 lähtien  Suomen “se” offshore-kilpailu. Vain kerran (vuonna 2009) venäläiset virkamiehet ovat kieltäneet Suursaaren kierron. Kisa järjestetään kesäkuun alussa ja siihen osallistuu vuosittain noin 100 venekuntaa. Tapahtuma on “pakollinen” kaikille itsensä vakavasti ottaville offshore-purjehtijoille Suomessa. Kesäkuun alussa sää on tyypillisesti melko tyyntä, joten veneet kohtaavat useammin liian kevyitä tuulia kuin myrskyjä. Kilpailun pituus riippuu luokasta ja vaihtelee välillä 155NM ja 190NM. Lähtö on perjantai-iltana ja kilpailu päättyy sunnuntaina.

Suursaari race course map

Suursaari Race reitti

Vaikka et olisikaan kokenut avomeripurjehtija, voit silti osallistua kisaan ja samalla tuntea Suursaaren kierron kutkuttavan jännityksen. Dokk-veneet s/y Eira (Swan 51) ja s/y Another Brick (First 44.7) kutsuvat Suursaaren kiertoon myös vähemmän purjehtineet. Näiden veneiden kyydissä voit samalla opetella kilpapurjehtimista sekä esimerkiksi vahtivuoroja ja yöpurjehdusta. Aikaisempaa kisakokemusta ei tarvita. Varaa oma paikkasi Suursaaren kiertoon alla!